Voiko musiikkia käyttää itsensä satuttamiseen?

Reddit-käyttäjien käyttäjänimet jätetty pois anonyymiyden korostamiseksi, keskustelut kuitenkin löydettävissä lopussa linkkien kautta

Itsetuhoisuutta on monessa muodossa, mutta usein se liittyy negatiivisten tunteiden käsittelyyn, taustalla voi olla myös mielenterveysongelmia. Toisaalta voi olla myös niin päin, että tyhjää oloa tai jonkinlaisen tunteiden puuttumisen tunnetta saatetaan täyttää ei-kuolettavan itsetuhoisen toiminnan, kuten ihon polttamisen tai viiltelemisen kautta. Itsetuhoisuutta voi tietysti olla myös psyykkisellä tai emotionaalisella tasolla, mitä en ollut tullut edes ajatelleeksi, kunnes reddit-sovellusta selatessani törmäsin keskusteluun, jossa käyttäjät kertoivat kokemuksistaan itsensä tunteellisella tasolla satuttamisesta musiikin avulla. 

Langan aiheena tai otsikkona on: “Does anyone use music as a form of emotional self harm?”. Alkuperäinen postaaja kuvaa omaa kokemustaan, kuinka ollessaan allapäin hän yrittää saada olonsa entistä huonommaksi kuuntelemalla musiikkia, joka muistuttaa häntä elämänsä huonoimmista hetkistä. Useampi ihminen keskustelussa tunnistaa musiikin avulla aiempaakin pahemman olon hakemisen. Joskus esimerkiksi surullisen musiikin kuuntelu voi auttaa purkamaan surun tunteita terveellisellä tavalla. Alkuperäinen postaaja kertoo, kuinka hän saattaa kuunnella musiikkia kuulokkeista hyvin korkealla äänenvoimakkuudella ja hän pystyy joskus näin pakenemaan hetkestä. Kuuntelusta tulee kuitenkin mahdollisesti haitallista, jos sitä tahallisesti käytetään olon pahentamiseen.  

Sanoessani itsetuhoisuuden liittyvän usein negatiivisten tunteiden käsittelyyn, voi tämän tulkita ainakin kahdella tapaa. Vahingollisella toiminnolla voidaan pyrkiä “katkaisemaan” paha olo tai irtautumaan siitä. Toisaalta samalla tavoin kuin musiikkia kuuntelemalla, voi aiheuttamalla haittaa itselle tahallisesti yrittää pahentaa oloaan. Koetin keskusteluista tavoittaa ajatusta, että musiikki tavallaan korvaisi jonkin itselle haitallisen teon, mutta enemmän puhuttiin juurikin vain pahassa olossa pysyttäytymiseen. 

kommentti langalta:

 Mietin, voisiko olla vaikka jokin teos, joka aiheuttaisi samanlaisen reaktion, ehkä kipua, koska tämähän mielestäni olisi kuitenkin huomattavasti ja varmaan lyhyempikestoisesti haittaa aiheuttava keino. Yksi käyttäjä ainakin kertoo tietyn musiikin aiheuttavan samankaltaisia tunteita kuin fyysisesti itsensä satuttaminen, mitä hän kertoi ennen tehneensä. Toinen kuvaa musiikkia melkein rangaistuksena. On hyvä, että asiasta käydään keskustelua, koska joillekin voi oikeasti löytyä uusia, “harmittomia” keinoja tunteiden tai muun käsittelyyn. Muita yleisiä tällaisia keinoja ajatellaan usein olevan esimerkiksi jääpalan pitäminen iholla tai tulisten karkkien tai muun vastaavan syöminen. 

kommentti keskustelusta:

Hain aiheesta lisää Reddit-lankoja, ja löysin yhden otsikolla “Self harm by listening to music”. Tässä alkuperäinen julkaisija on vastikään huomannut kuuntelevansa musiikkia, joka tekee hänestä ahdistuneen tai surullisen. Ongelmana on, että vaikka musiikki saattaisi tehdä hänelle ymmärretyksi ja kuulluksi tulemisen tunteen, kertoo hän näin putoamalla kierteeseen, jossa tuntuu vain surullisemmalta ja surullisemmalta. Eräs käyttäjä kuvaakin, kuinka “vellomiseen” on helppo jäädä jumiin. “Päädyt tilaan, jossa kipu on ainoa asia, jota voit oikeasti tuntea, ja jatkat toista uudelleen –napin painamista tunteaksesi jotain”, hän sanoo. Ajattelumalli tuntui olevan muutenkin samaistuttavissa, usein nousi esiin jotain vähän tämän sävyistä.

Hajontaa oli kuitenkin vastauksissa siinä, miten koki tällaisen negatiivisia tunteita herättävän tai ylläpitävän musiikin kuuntelemisen vaikuttavan. Joidenkin kokemukset poikkesivat pahan olon hakemisesta ja olivat tavallaan hyödyllisiä, esimerkiksi juurikin tunteiden irti päästäminen tai purkaminen musiikin kautta.  Tähän nyt kokosin joitakin ajatuksia mielestäni hyvinkin tärkeästä aiheesta, koska musiikin kuuntelusta jollain tapaa voi löytyä sopiva selviytymiskeino jollekin sellaisesta hyötyvälle.

Lähteet:

keskustelut:

https://www.reddit.com/r/BPD/comments/v03457/does_anyone_use_music_as_a_form_of_emotional_self/

https://www.reddit.com/r/depression/comments/q2qoxj/self_harm_by_listening_to_music/?rdt=40648

kuvat:

https://openverse.org/image/4ca9c1ce-2c74-44c7-be08-fd5845841c64?q=sad%20music

https://api.openverse.engineering/v1/images/2ea7b34b-f16b-46f6-9e5b-f3b3bf385210/thumb

Leave a comment